assalamualaikum.. haii semua.. dah makan ke? pernah dengar tak jeruk asam boi ? dah pernah buat ke? ape? belum? meh sini aku ajar, senang je weh...
bahan-bahannya :
- mangga muda (amik la dalam 4 biji kalau buah yang besar, kalau mangga kecil rapuh tu korang amik la dalam 10 ke 12 biji.)
- asam boi (beli la dalam 2 ringgit)
- 2 biji epal hijau
- 3 biji buah amra
- cili padi (bergantung pada korang nak pedas tahap mana)
- satu sudu gula
cara-caranya :
- basuh dan potong kesemua buah.potong buah tu ikut citarasa korang la nak senget tepi ke apa.
- Potong juga cili padi, nak lebih pedas letak banyak sikit, kalau tak tahan pedas letak sedikit sahaja supaya ada rasa pedas-pedas sedikit apabila makan jeruk mangga asam boi bercili ni.
- masukkan semua bahan bahan di atas dalam satu bekas gaul and simpan dalam bekas yang boleh ditutup.
- simpan dalam peti ais dalam 4 hingga 5 jam then siap untuk dimakan..
hasilnya taraaaa :D
*selamat mencuba*
.jpg)
No comments:
Post a Comment